Descopera Moldova: Manastirea Rudi

        In aceasta vara am avut ocazia sa calatoresc impreuna cu familia, mai mult ca de obicei, prin Moldova. Si am descoperit ca avem o tara frumoasa cu locuri la fel de frumoase care din pacate nu sunt valorificate si promovate atat la noi cat si peste hotarele tarii. 

      Am mers la nordul tarii, acolo unde livezile si padurile ocupa o buna parte din teritoriu, serios atatea livezi ca in nord nu am mai vazut. Iar Codru este de o frumusete rara. Asa ca in inima Codrului pe malul Nistrului, la 170 km de Chisinau, am descoperit o frumusete rara, putin vizitat, Manastirea Rudi. Unde parca timpul s-a oprit in loc si de vreo suta de ani nimic nu se mai misca, unde Dumnezeu a pus mana si a creat un colt de rai menit pentru rugaciune si apropierea de el. Manastirea Rudi are o istorie foarte veche si tumultoasa, construita inca de pe timpurile lui Ghica Voda, in documente este atestata in data de 1 iunie 1777.

      Manastirea poarta hramul Sfintei Treimi si Sfantului Nicolae si este la moment o manastire de calugarite. Manastirea este construita in stilul manastirilor de peste Prut si are amprenta stilului gotic. De-a lungul anilor manastirea a avut foarte mult de suferit, in 1846 este inchisa, astfel multe dintre cladirile auxiliare manastirii se ruineaza si insasi cladirea bisericii are de suferit din cauza vremii si abandonarii. Insa prin dorinta lui dumnezeu si prin oameni de buna credinta aceasta este redeschisa si restaurata prin staruinta arhimadridului Visarion Puiu in 1921. Dupa cel de-al doilea razboi mondial manastirea este inchisa si sunt confiscate toate bunurile iar calugarii alungati. A fost deschisa o casa de copii iar mai tarziu un spital pentru copiii care este evacuat in 1990. In 1992 trei calugarii vin si redeschid din nou acest local sfant. Iar in 1999 ea devine manastire de calugarite. Astfel s-a inceput si reconstructia biserii si intregului teritoriu al compexului monastic.
        Pana si acum acest locas sfant este in reconstructie, in momentul vizitei noastre se repara acoperisul bisericii. 
      Pe teritoriul bisericii este o curatenie extraordinara, cu flori, cu vie, cu livezi cu plantatii de fructe si legume. Cu diferite aranjamente din flori si tufisuri. Iar calugaritele umbla de zor si muncesc. Noi din pacate am ajuns pe la ora 8.30 si sluja era deja finisata, ei incep de pe la orele 4 si termina pe la 9, asa ca daca vreti sa mergeti sa asistati la slujba, ceia ce e obligatoriu cand mergi la o manastire, trebuie sa mergeti de cu seara si sa dormiti acolo, ei dispun si de un mini hotel unde barbatii dorm aparte de femei.
Regulile acolo sunt foarte stricte, eu eram imbracata cu rochie lunga insa nu mi s-a permis se intru ca eram cu umerii goii si prea dezgolita, cine era cu fusta pana le genunchi la fel nu i s-a permis se intre, ei ofera un fel de fusta pentru a te acoperi, iar de capul dezgolit nici nu poate fi vorba. Deci, e o manastire unde se pastreaza regulile si unde credinta si rugaciunea e pe prim plan si nu vizita turistilor, daca sincer ei nici nu erau prea multumiti de aparitia noastra, fiecare isi vedea de treaba lui. De altfel nu poti intra pe teritoriul manastirii fara voie, si primesti si amenda pentru dezordine si galagie.
Asa ca daca vreti un loc unde sa mergeti sa va conectati cu Dumnezeu sa uitati de toate cele lumesti, chiar si pentru cateva ore,



 


 


 






 

   












 


 






 
va recomand cu tarie acest colt de rai.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Descopera Moldova - Combinatul de vinuri Cricova

Descopera Moldova - Asconi Winery

6 Luni de Fericire