Descopera Moldova - Vinaria MIMI

         Nu imi vine sa cred ca a trecut deja o luna de cand am participat la proiectul Descopera Moldova - Drumul Vinului 2015, timpul zboara atat de repede insa amintirile raman in memorie pentru totdeauna. Cea de-a patra zi din Descopera Moldova - Drumul Vinului 2015 ne-a dus la o vinarie castel, la propriu si anume vinaria MIMI. Aceasta vinarie are o istorie coplesitoare care pe mine personal m-a atras foarte mult si am cautat si citit foarte multa informatie despre trecutul acestei vinarii dorind sa aflu mai multe detalii despre cine a fost Constantin Mimi si ce a facut el pentru tara noastra, dar si pentru cultura vinicola si dezvoltarea acesteia pe teritoriul tarii noastre. 
Constantin Mimi a fost ultimul guvernator al Basarabiei care prin implicarea activa a marcat cursul istoriei Basarabiei la inceputul secolului XX. A fost printre cei care s-a opus alipirii Basarabiei la gubernia Ucrainei in anul 1917 si a pledat pentru unirea cu Romania Mare. De astfel in 1926 devine guvernatorul Bancii Nationale Romane si se stabileste cu traiul la Bucuresti.
Chiar daca a avut diploma de jurist si s-a implicat mult in viata social-politica a Basarabiei totusi ocupatia de suflet a guvernatorului ramane a fi vinicultura. Studiaza 2 ani aceasta meserie in Franta si revine in Basarabia pentru a cultiva vita de vie si moderniza procesul vinicol. Pe timpul guvernarii lui se cultiva cele mai multe hectare de vita de vie, se aduce in Basarabia soiul Aligote care era foarte rezistent la clima si daunatori si castiga la concursurile vinicole organizate de Imperiul rus locuri de frunte.



        In 1900 Constantin Mimi construieste cu elemente de arhitectura franceza, cu o tehnologie foarte avansata de constructie, care este unica si pana acum pentru tara noastra, un castel care ii poarta numele. Castelul a fost construit in satul Bulboaca, si a fost ales acest loc nu din intamplare ci deoarece era o strategie economico-politica, castelul se afla la doar 200 m de cale ferata si 5 km de soseaua principala Chisinau-Bender. 
In perioada sovetica castelul cunoaste drastice schimbari, peretii castelului care erau din piatra naturala sunt "infrumusetati" cu teracota care era specifica perioadei si care toti probabil o cunoastem si inca o mai avem pe undeva pe la bunici sau parinti. 


Din anul 2011 castelul a intrat in reparatie si restaurare. Acolo se coace un proiect grandios care v-a cuceri toata piata vinicola turistica din tara noastra. Proiectul de restaurare este semnat de catre un designer italian care cu ajutorul directoarei vinarii MIMI, Cristina Frolov aduc la viata castelul construit cu 115 ani in urma. Este o munca colosala, deoarece fiecare pietricica a fost descatusata de teracota sovietica si pastrata autenticitatea castelului. Se vede munca depusa si rabdarea de care da dovada femeia datorita careia s-a pus pe roate un astfel de proiect. Dupa finisarea proiectului castelul v-a dispune de un muzeu dedicat lui Constantin Mimi, sali de degustatie, restaurant, sali pentru conferinte si evenimente, sala de banchete, o galerie de arta, hotel, spa, piscina, dar cel mai important vor fi tururile vinicole pe teritoriul castelului care este enorm, iar beciurile sunt niste catacombe unde te pierzi fara prea mult efort daca nu esti un cunoscator si unde, va spun in secret bantuie fantoma lui Mimi :)

Vinurile MIMI sunt o alta poveste care a fost adusa la viata de catre administratoarea castelului. Brandul MIMI sa lansat pe piata pe 11 mai 2012 si nu intamplator deoarece este al 111-lea an de la lansarea primului vin de la vinarie. Prima colectie de vinuri a fost dedicata lui Constantin Mimi, desigur. Chiar daca vinurile MIMI sunt de foarte putin timp pe piata autohtona ele au reusit sa impresioneze si sa atraga un public select care apreciaza la justa valoare calitatea vinului autohton.
       Noi am avut ocazia sa degustam vreo 6 vinuri intr-o atmosfera foarte romantica pe un santier. 


Dintre toate vinurile MIMI preferatul meu a fost Cabernet-Savignon din 2012 care a stat la butoi 18 luni si care inca nu a fost lansat pe piata, dar urmeaza sa ne bucuram de el in 2-3 luni. Si am mai gustat si un must direct din teasc care era dulce ca mierea. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Descopera Moldova - Combinatul de vinuri Cricova

Descopera Moldova - Asconi Winery