Muzeul Casa Parinteasca - o calatorie prin traditii



     Sambata la amiaza, dupa o calatorie spre inima codrilor din Calarasi, am ajuns intr-un loc neatins de trecerea timpului, unde vesnicia s-a oprit si dureaza fara a tine cont de trecerea timpului, si acest loc este Muzeul Casa Parinteasca din satul Palanca, raionul Calarasi. Acolo, unde cu ajutorul unei doamne extraordinare, doamna Tatiana Popa se pastreaza pana astazi traditiile uitate de noi toti. Un loc feeric cu o priveliste spre Codrii care iti taie rasufarea, si o liniste sufleteasca care te cuprinde din momentul in care treci poarta acestei case parintesti.
Noi toti, probabil, avem amintiri cu casute mici cu geamuri si mai mici care au casa mare, unde bunicii tineau zestrea ca pe un lucru sfant, unde in coltul de la rasarit era icoana cu stergarul tesut si brodat de mana batatorita a bunicii sau a strabunicii. Uite anume acolo la Casa Parinteasca aceste sentimente se trezesc, ca noi tindem sa uitam de unde venim si care ne sunt radacinile, si cine ne sunt stramosii, si bine ca sunt oameni scopul carora in viata este sa pastreze vii amintirile si traditiile noastre frumoase si sfante. Ei merita tot respectul nostru, si ne plecam pana la pamant pentru munca si efortul depus de ei. 
Isoria acestui muzeu, nu este una chiar vesela, casa muzeu a trecut prin multe incercari ale timpurilor, insa pana la urma a renascut din ruine, din cenusa ca pasarea Phoenix, si acum sta mandra pe un colt de deal in inima Codrilor. 
Evenimentul care insa a adunat mai multi oameni frumosi ieri, intr-o dupa amiaza de sambata a fost lansarea unui proiect de promovare a turismului local si anume prin descoperirea atractiilor turistice artizanale, gastronomice si desigur peisagistice care le are de oferit raionul Calarasi. Si cum toate aventurile in viata pornesc de la casa parinteasca, si toate drumurile duc tot la ea, la fel si aici, in cadrul Muzeului Casa Parinteasca este un centru de inchiriat biciclete pentru a putea calatori pe doua rute bine determinate, aceste rute cuprind diferite atractii cum ar fi: patru manastiri aranjate in forma de cruce, Casa Mierii, Casa Olarului, rezervatii naturale. 
Pentru un weekend de recreere si de deconectare de la rutina zilnica si de la forfota din oras va recomand sa mergeti, sa inchiriati biciclete si sa va lasati prada linistii si conectarii cu natura si revenirii la datinile noastre strabune care sunt parte din noi si din continuitatea neamului nostru. 


























 
 






 Vestitul covor "in bunghi"



  Lucrarile de la Casa Parinteasca au aparut si in revista internationala Vogue









 

























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Descopera Moldova - Combinatul de vinuri Cricova

La multi ani, scumpă nănășică

6 Luni de Fericire